Skip to content
Kućni aparati
Prijavi se / Registruj se

Najvažnijih 7: stvari koje možda ne znate o avokadu

Aranžman sa savršeno oblikovanim, prepolovljenim avokadom.

Na šta prvo pomislite kada čujete reč avokado? Verovatno na gvakamole, je l tako? Spremite se za iznenađenje, jer ima toliko toga što još možete da naučite o ovom supervoću. Što se tiče toga da li je avokado voće, tehnički jeste.

Mapa porekla avokada sa napola isečenim avokadom.

Egzotični džet set

Da li ste znali da ima preko 400 vrsta avokada? Tako je. Svi se oni razlikuju prema obliku, boji i ukusu. Avokado je nekada bio poznat pod nazivom „aligatorova kruška“ zbog oblika i grube, zelene kore koju neke vrste imaju. Iako ga smatramo povrćem, avokado je tehnički voće – tačnije bobičasto voće.

Najrasprostranjenije vrste su Fuerte i Hass, obe su veoma aromatične sa orašastim ukusom. Severna i Južna Amerika su vodeće zemlje u pogledu uzgoja avokada, a u supermarketima u Srednjoj Evropi uglavnom se prodaje avokado iz južne Španije, Izraela, Meksika i Južne Afrike. Evo preporuke: kao i sa svim drugim namirnicama, probajte da kupite lokalni proizvod kad god je to moguće.

Pregled superhrane sa napola isečenim avokadom i činjenice o tome koliko je zdrav.

Jedan avokado na dan

Bez sumnje, avokado je jedna od najhranljivijih namirnica. Prepun zdravih sastojaka i važnih nutrijenata, avokado je zaista superhrana. Čak je i u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda navedeno da je avokado „najzdravije voće na svetu“. Koji to sastojci avokado čine tako moćnim? Šta je toliko dobro u vezi sa avakadom?

Avokado je prepun esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini A, E i avokatin B, alfa i beta karoten i biotin, biljne i nezasićene masti.

On je dobar za vaše zdravlje, ali i za vaš izgled, jer sadrži antioksidanse. Prema nekim studijama, supervoće vezuje se za smanjenje nivoa holesterola, stimulaciju varenja i rast kose. Neverovatno je zdrav i pravo je malo čudo prirode.

Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

Gomila raznovrsnog avokada sa napola isečenim avokadom na vrhu u braon torbi za kupovinu.

Saveti za pripremu avokada

Pomozite im da postanu savršeno zreli: avokado sazreva samo kada je ubran sa drveta. Ukoliko avokado stavite u papirnu kesu zajedno sa drugim voćem, na primer sa jabukama, jabuke će ispuštati prirodni gas etilen koji će ubrzati sazrevanje avokada.
Pažljivo ga secite: čvrsta kora avokada i velika koštica otežavaju sečenje. Najbitnije je da napravite rez skroz oko ploda po dužini, a zatim ga rukama razdvojite na dva dela. Da biste izvadili košticu, polovinu u kojoj se ona nalazi postavite na dasku za seckanje sa košticom okrenutom naviše. Zabodite nož u košticu, jednostavno ga zarotirajte, izvadite košticu tako da ona ostane na nožu i bacite je u kantu za otpatke.

Ukusno jelo od domaće testenine sa pestom od avokada.

Samo avokado, sve vreme

Avokado lako možete prilagoditi svemu. Možete ga koristiti u skoro svim jelima. Zapravo, u Amsterdamu postoji restoran koji radi upravo to. Svako jelo u jelovniku sadrži avokado. Hoćete li se odvažiti da to isprobate kod kuće?

Evo inspiracije za vas:

  • 1. jelo – toplo ili hladno: supa od avokada
    Hladna ukusna supa sa dodatkom limete i ljutog sosa za uravnotežen ukus.
  • 2. jelo – delikates iz Apulije:orekijete sa pestom od avokada
  • 3. jelo – zdravi greh: raskošan puding od čokolade i avokada.

Papirna kesa puna krompira sa napola isečenim avokadom i porcijom divljeg pirinča, kao sastojcima za ukusna predjela sa avokadom.

Iznenađujući sastojak za vaša predjela

Bogat i kremast ukus avokada ukrasiće mnoga predjela i učiniti ih još ukusnijim.

Rižoto sa avokadom – bilo da je u pitanju integralni ili beli pirinač, dodatak avokada učiniće ga ekstra kremastim i boljim u svakom pogledu.

Kremastiji pire krompir – učinite pire krompir sa avokadom paperjasto kremastim za maksimalno uživanje u hrani.

Napola isečeni avokado pored paprika, belog luka i pripremljenog gvakamole umaka sa komadom limete.

Iznenađujući umaci

Postoji mnogo više toga od gvakamola. Avokado sa kremom od limete, na primer, ima kremastu teksturu, dok mu sok od limete daje oštrinu. Pri tom je mnogo laganiji jer ne sadrži masnu kremu.

Da li ste nekada probali pesto od avokada? Veoma je aromatičan i blag bez preterane jačine. Koristite avokado koji nije potpuno zreo jer on daje grublju teksturu. Na kraju samo dodajte pastu, parmezan i uživajte.

Ukusan gusti napitak od avokada sa napola isečenim avokadom, mangom i kokosom pored srebrnog Bosch miksera.

Šejkovi i gusti napici od avokada

Avokado se često koristi za pripremu raznih šejkova i gustih napitaka jer daje jedinstvenu glatku teksturu.

Imamo tri inspirativna predloga za vas:

  • Klasični: ukusni milkšejk sa avokadom – jednostavan napitak sa samo nekoliko sastojaka.
  • Voćni: gusti napitak od avokada i manga – ukusno zdrav eliksir.
  • Super zdrav: gusti napitak od avokada, kokosa i kelja – uredan, zdrav stil života.
MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!