Manje logistike za hranu sa boljom vitalnom statistikom.

Što se tiče mikronutrijenata, najbolji je put od njive do viljuške. Razlog je što nutritivna vrednost počinje da opada ubrzo nakon žetve. A u vrućim uslovima, sveži proizvodi mogu da izgube 70% vitamina u roku od dva dana 1 . Iako to ne možete sprečiti, održavanje voća i povrća hladnim usporava proces. Što je kraće vreme do pijace – i frižidera – to ćete dobiti više nutrijenata. Imajući to u vidu, uvek je najbolje kupiti lokalne, sezonske proizvode, a ne one koji se isporučuju iz udaljenih krajeva sveta.

Svetla bela kuhinja sa frižiderom u pozadini. Tu je sto sa dvema flašama, jedna sa mlekom, a druga sa crvenim sokom. Oko njih je povrće i voće, poneka jabuka, grožđe, zelena paprika, šargarepe i zelena salata. .

Zrelo za jelo.

Neverovatan miris? Govori vam o sadržaju vitamina. Sa sazrevanjem voća i povrća, njihove antioksidativne i vitaminske vrednosti se povećavaju. Ali to ne znači da ne treba da kupujete zelene proizvode i dozvolite im da sazru. Kajsije, avokado, banane, kivi, mango i paradajz su dobri primeri. Nasuprot tome, neki plodovi sazrevaju samo na biljci. Zelenkaste jagode? Izgubljen slučaj. Isto važi i za sve bobice kao i za ananas, patlidžan, krastavac, trešnje, papriku, grožđe i citrusno voće. Samo zapamtite da bez obzira na to da li kupujete zrele proizvode ili ih puštate da dostignu pun ukus kod kuće, obavezno ih čuvajte u frižideru kada dostignu svoj vrhunac.

Proširite svoj repertoar vitamina.

Mnogi vitamini su rastvorljivi u vodi i osetljivi su na visoke temperature i dugo kuvanje. Vitamin C, svi vitamini B grupe i naročito folna kiselina osetljivi su na toplotu. Iz tog razloga, metode koje svode na minimum vreme kuvanja, temperaturu i količinu korišćene vode generalno su zdravije. Ovde predstavljamo različite tehnike koje čuvaju hranljive materije.

Na na pari.
Roštiljanje.
Pečenje.
Sotiranje.
Priprema pomoću mikrotalasa.
Prženje.

Zaboravite na kašu. Otkrijte ljubav ka povrću vašu.

Znate da je dobro za vas, ali da li ste vi dobri prema njemu? Povrće je lako prekomerno skuvati jer je izuzetno osetljivo na toplotu. Ali to ne samo da ga čini neprijatno kašastim i bezbojnim, već i uništava mnogo zdravih hranljivih materija. Tajna posluživanja hrskavog povrća jarkih boja leži u vremenu. Bilo da kuvate klasično, na pari ili sotirate, pažljivo gledajte na sat i proveravajte boju. Uz našu pomoć, svako povrće ćete pripremiti tako da bude ukusno.

Najvećih 5 mitova o ishrani.

Moguća misija: razbijamo neke mitove o ishrani. Da li treba da uklanjate peteljke sa paradajza? Da li mogu da podgrejem jelo od pečuraka? Postoji mnogo nutritivnih mitova vezanih za kuhinju. Saznajte šta je tačno, a šta nije kako biste bezbedno pripremali jela i uživali u njima.

Svetla radna površina sa pečurkama i cedilica ispunjena sveže opranim listovima spanaća.

Da li je opasno podgrevati jela od spanaća i pečuraka?

Ovo je mit iz prošlosti. Ali ipak morate da se pridržavate nekih pravila. Kuvani spanać i pečurke treba brzo ohladiti, pokriti, čuvati u frižideru i podgrejati najviše jednom. Bebe i mlađa deca ne treba da jedu spanać koji je podgrejan. Zašto? Zbog toga što se na sobnoj temperaturi nitrati pretvaraju u nitrite, koji kod mlađe dece mogu izazvati trovanje hranom.

Različite sorte paradajza na svetloj radnoj površini.

Da li su zeleni delovi paradajza toksični?

Zeleni delovi paradajza koji nije zreo sadrže solanin. Male količine nisu opasne, ali previše solanina može izazvati glavobolju i mučninu. Velike količine mogu biti opasne. Zato je najbolje odstraniti zelene delove ili sačekati da zeleni paradajz sazri i postane crven.

Razno voće zamrznuto u kockicama leda na svetloj radnoj površini.

Da li je sveža hrana uvek najbolja?

Iako je sveže voće i povrće veoma popularno, ono često prelazi dug put od bašte do prodavnice. U putu izgubi veliku količinu vitamina C. Koliko je voće ili povrće sveže takođe zavisi i od vremena koje provede u skladištu, načina na koji se skladišti i temperature na kojoj se čuva. Zamrznuta hrana često je veoma dobra alternativa svežoj, jer se zamrzava ubrzo nakon branja, što znači da se u njoj zadržava više hranljivih sastojaka, kao što je to vitamin C.

Razni proizvodi sa zdravim sadržajem masti, kao što su losos, maslinovo ulje, avokado, orasi i drugo, raspoređeni na svetloj radnoj površini.

Da li je masna hrana uvek štetna?

Budimo realni, mast ima lošu reputaciju, ali to je zastarelo shvatanje jer nam je potrebna za snabdevanje energijom. Međutim, trebalo bi da pokušate da jedete zdrave masti. Povrće sadrži više nezasićenih masti koje su bolje od zasićenih životinjskih masti. U suštini, što su masti koje se nalaze u hrani više nezasićene, to je hrana bolja za nas. Na primer, masnije riblje meso poput lososa bogato je nezasićenim mastima i spada među „dobru” masnu hranu, kao i maslinovo ulje.

Sa Bosch rernama i pločama za kuvanje, dobićete večeru na poslužavniku.

Uspeh je zagarantovan.

Naše rerne visokih performansi pouzdano daju savršene rezultate. Pecite peciva i meso, kuvajte na pari, čak i u mikrotalasnoj rerni – zahvaljujući uređaju koji savršeno odgovara vašim potrebama. Sadrže naprednu konvekciju, automatsko čišćenje i druge vrhunske karakteristike.

Otkrijte naše rerne

Iz frižidera u tiganj.

Spremni ste da svoje sveže proizvode pretvorite u ukusna jela? Naše Bosch indukcione, staklokeramičke i ploče za kuvanje sa ventilatorom čine kuvanje svežih sastojaka jednostavnim i intuitivnim kao i njihovo čuvanje u frižideru.

Otkrijte naše ploče za kuvanje

Imate li još pitanja? Imamo odgovore za vas.

Pribavite tačne informacije.

Unesite svoj E-Nr. i preuzmite priručnik za upotrebu vašeg aparata kako biste imali sve specifijacije aparata na dohvat ruke.

Preuzmite priručnik

Uništite bakterije hladnoćom.

Higijena hrane počinje higijenom frižidera. Saznajte kako da vaš kuhinjski aparat bude besprekorno čist i svežeg mirisa.

Istražite više

Bosch servisni asistent.

Ne prepuštajte ništa slučaju zahvaljujući svim informacijama. Unesite E-Nr. vašeg modela u asistenta za aparate i saznajte sve relevantne informacije koje se odnose na određeni proizvod, od uputstava za upotrebu do stručnih saveta za rešavanje problema i održavanje.

Idi na servisnog asistenta

Ispunjava kriterijume za ubijanje bakterija.

Bolja higijena doprinosi boljoj hrani. Sa našim proizvodima za čišćenje koji su bezbedni za dodir s hranom, možete biti sigurni da su svi uglovi vašeg frižidera besprekorno čisti i bez mikroba.

Na sredstva za čišćenje

1 Nemačko savezno udruženje organizacija proizvođača voća i povrća (Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse e. V. – BVEO), 2016

Bela ikona osobe sa plus znakom, označava dodavanje korisnika ili kontakta.
MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Stilizovan natpis "help" u modernom fontu, sa jednostavnim i čistim dizajnom.
Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Bela ikona štita sa emblemom i tekstom "Osiguraj svoju budućnost" ispod, na crnoj pozadini.
Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Bela ikona lokacije na tamnoj pozadini, označava geografsku tačku ili adresu.
Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!