Da li ste uhvatili sebe kako kupujete već upakovano meso u supermarketu jer niste sigurni šta treba da tražite kada kupujete meso u mesari? Ne brinite, prikupili smo najvažnije činjenice koje se tiču kupovine svežeg mesa u mesari.
Postoje dve generalne vrste mesa prema delu tela životinje: meso 1. i 2. kategorije. Parče govedine ili prasetine 1. kategorije potiče sa leđa životinje i mekše je od mesa 2. kategorije. Meso koje nosi oznaku „grilovanje“, „file“, „vajsbratna“, „odrezak sa leđa“ ili „kremenadla“ pripada 1. kategoriji.
Meso 2. kategorije potiče od ramenog dela, nogu ili grudnog dela. Govedina koja nosi oznake „mariniranje“, „paprikaš“, „gornji deo goveđe noge“, „donji deo goveđe noge“ predstavlja meso 2. kategorije. Ovo meso se mora kuvati polako na niskoj temperaturi da bi omekšalo, dok se meso 1. kategorije može kuvati brzo na visokoj temperaturi.
Iako većina nas ne voli preterano masno meso, trebalo bi da potražite meso prošarano masnoćom. Izuzetno posno meso brzo će se osušiti i imaće manje ukusa. Dobro parče mesa prošaranog masnoćom prepoznaćete po malim belim parčićima po mesu. Oni će održavati meso vlažnim i mekim dok se kuva.
Naravno, možete kupiti meso bez kosti, ali generalno je ono skuplje od mesa sa kosti. Kosti nisu samo dobri provodnici toplote, što za posledicu ima kraće vreme kuvanja, već se od njih pravi i odlična supa ili baza za soseve. Neki ljudi čak tvrde da kuvanje mesa sa kostima daje mesu intenzivniju aromu.
Kada je u pitanju meso, zlatno pravilo je što čvršće to bolje. Sveže meso treba da bude čvrsto, ne tvrdo ili meko. Pritisnite mesnati deo svog dlana, odmah ispod palca – to je čvrstoća koju meso treba da ima.
Različite vrste mesa različite su boje: sveža govedina je tamno crvena ili boje višnje; govedinu braon boje treba izbegavati - braon boja je prilično dobar pokazatelj da meso više nije sveže. Sveži odresci piletine i prasetine uvek treba da budu roze; ako su sivi, već su stari i treba ih izbegavati.
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.
Ukoliko vam je potrebna pomoć, pišite nam ili nas pozovite na 011 35 37 008 .
Hvala vam
Želimo da našu internet stranicu prilagodimo vašim potrebama i željama. Za to nam je potrebna vaša pomoć i zbog toga od vas tražimo da odvojite minut svog vremena i popunite kratak upitnik. To će nam pomoći da našu internet stranicu učinimo boljom, transparentnijom i skrojenom po vašoj želji.
Ukoliko vam je potrebna pomoć, pišite nam ili nas pozovite na 011 35 37 008 .
Hvala vam