Skip to content
Kućni aparati
Prijavi se / Registruj se

Poput profesionalca: vodič za kupovinu mesa

Poput profesionalca: vodič za kupovinu mesa

Šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine mesa.

Da li ste uhvatili sebe kako kupujete već upakovano meso u supermarketu jer niste sigurni šta treba da tražite kada kupujete meso u mesari? Ne brinite, prikupili smo najvažnije činjenice koje se tiču kupovine svežeg mesa u mesari.

Odgovarajuće parče: poređenje mesa iz različitih kategorija.

Odgovarajuće parče: poređenje mesa iz različitih kategorija.

Postoje dve generalne vrste mesa prema delu tela životinje: meso 1. i 2. kategorije. Parče govedine ili prasetine 1. kategorije potiče sa leđa životinje i mekše je od mesa 2. kategorije. Meso koje nosi oznaku „grilovanje“, „file“, „vajsbratna“, „odrezak sa leđa“ ili „kremenadla“ pripada 1. kategoriji.

Meso 2. kategorije potiče od ramenog dela, nogu ili grudnog dela. Govedina koja nosi oznake „mariniranje“, „paprikaš“, „gornji deo goveđe noge“, „donji deo goveđe noge“ predstavlja meso 2. kategorije. Ovo meso se mora kuvati polako na niskoj temperaturi da bi omekšalo, dok se meso 1. kategorije može kuvati brzo na visokoj temperaturi.

Obratite više pažnje na meso prošarano masnoćom.

Obratite više pažnje na meso prošarano masnoćom.

Iako većina nas ne voli preterano masno meso, trebalo bi da potražite meso prošarano masnoćom. Izuzetno posno meso brzo će se osušiti i imaće manje ukusa. Dobro parče mesa prošaranog masnoćom prepoznaćete po malim belim parčićima po mesu. Oni će održavati meso vlažnim i mekim dok se kuva.

Sa ili bez kosti?

Sa ili bez kosti?

Naravno, možete kupiti meso bez kosti, ali generalno je ono skuplje od mesa sa kosti. Kosti nisu samo dobri provodnici toplote, što za posledicu ima kraće vreme kuvanja, već se od njih pravi i odlična supa ili baza za soseve. Neki ljudi čak tvrde da kuvanje mesa sa kostima daje mesu intenzivniju aromu.

Što čvršće to bolje.

Što čvršće to bolje.

Kada je u pitanju meso, zlatno pravilo je što čvršće to bolje. Sveže meso treba da bude čvrsto, ne tvrdo ili meko. Pritisnite mesnati deo svog dlana, odmah ispod palca – to je čvrstoća koju meso treba da ima.

Boja je najvažnija.

Boja je najvažnija.

Različite vrste mesa različite su boje: sveža govedina je tamno crvena ili boje višnje; govedinu braon boje treba izbegavati - braon boja je prilično dobar pokazatelj da meso više nije sveže. Sveži odresci piletine i prasetine uvek treba da budu roze; ako su sivi, već su stari i treba ih izbegavati.

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!