Skip to content
Kućni aparati
Prijavi se / Registruj se

Poput profesionalca: kako da savršeno pripremite zeleno povrće

Savršeno zeleno povrće

Povrće je puno hranljivih sastojaka i neizbežno je u svakom obroku, ali svi znamo da gotovo ništa nije toliko teško i neprijatno jesti kao gnjecavo, prekuvano povrće koje je izgubilo boju. Nažalost, povrće je izuzetno osetljivo na kuvanje i toplotu i može da se pretvori iz veoma ukusnog u veoma sluzavo za samo nekoliko minuta.

Dakle, ako utvrdite da imate običaj da prekuvate povrće - čime takođe gubite sve korisne sastojke i vitamine - evo našeg kratkog vodiča koji će vam pomoći da povrće bude hrskavo, živih boja i savršeno skuvano.

Opredelite se za jednostavna jela

Ako ste početnik u kuhinji, verovatno je najbolje da se opredelite za jednostavna jela od povrća. Većina povrća je ukusna sama po sebi ili čak sirova i potrebni su im samo jednostavni začini. Samo malo soli, maslinovog ulja i belog luka mogu učiniti da npr. kelj i većina lisnatog povrća potone ako se kuva neko vreme na niskoj temperaturi. Teški začini ili čili obično prevladaju delikatan ukus većine povrća i treba ih ostaviti za čvršće povrće kao što su bamija, bundeva ili tikva.

Pravo vreme je od suštinske važnosti

Bez obzira na to da li kuvate, pripremate na pari ili sotirate, važno je da gledate na sat i obratite pažnju na boju zelenog povrća da biste sprečili prekomerno kuvanje. Povrće bi trebalo da bude hrskavo na dodir i da zadrži prvobitnu svetlo zelenu, narandžastu ili žutu nijansu.

Za pripremu cvetića brokolijamožete probati da ih kuvate 10-15 minuta, pripremate na pari 5-10 minuta ili da ih sotirate u tiganju 5-8 minuta da biste dobili savršenu teksturu.

Što se tiče iseckane šargarepe,kuvajte je 5-10 minuta, pripremajte na pari 4-5 minuta ili sotirajte 3-4 minuta da bi zadržala boju, hranljive sastojke i hrskavost.

Predivni ljubičasti patlidžan isečen na četvrtine treba da ostane ljubičast, a da biste to postigli trebalo bi da ga kuvate 5-10 minuta, pripremate na pari 5-6 minuta ili sotirate 3-4 minuta.

Iseckane paprike raznih nijansi izgledaju čvrsto, ali zapravo brzo omekšaju na toploti. Kuvajte ih 4-5 minuta, pripremajte na pari 2-4 minuta ili ih sotirajte (najbolji način da se zadrži njihova slatkoća) maksimalno 2-3 minuta.

Spanać je poznat po tome što ga je teško skuvati baš onako kako treba i može previše da omekša u roku od par sekundi. Kuvanje ga u trajanju od 2-5 minuta (nikada nemojte čekati da zelena boja iscuri u vodu), pripremajte na pari 5-6 minuta ili sotirajte 3 minuta sa belim lukom na maslinovom ulju da bi spanać bio čvrst, ukusan i bogat gvožđem.

S druge strane, iseckane tikvice nije lako prekuvati i one dobro zadržavaju slatkoću. 5-10 minuta u šerpi ili na pari ili 3-4 minuta u tiganju trebalo bi da vam pruže savršene zlatno-narandžaste kolutove koji su vam potrebni za salatu.

Lisnato povrće (kineski kupus, kelj) može biti nezgodno za pripremu jer je stabljikama potrebno duže da se skuvaju nego listovima. Preporučujemo da ih odvojite i da stabljike najpre pripremate na pari 2-3 minuta pre nego što dodate listove i pripremate ih na pari još 3 minuta.

Bundeve koje izgledaju savršeno za Noć veštica možda izgledaju primamljivo, ali nisu predviđene za kuvanje. Umesto njih, izaberite slatke bundeve ili bundeve za pitu, koje su slatke i imaju meso glatke teksture, a pripremajte ih kao tikve da biste istakli njihovu prirodnu aromu.

Skuvali ste povrće, ali vaš posao se time ne završava - sledeći korak je da povrće stavite u hladnu vodu da biste sprečili da se dodatno kuva. Iako je ovaj korak opcion, omogućiće vam da dobijete ukusnu salatu ili jelo sa povrćem, a odnosi se samo na zeleno povrće pripremljeno na pari ili kuvano. Stavljanje povrća u hladnu vodu takođe omogućava zadržavanje aroma, teksture i boje, tako da jelo od povrća možete da pripremite prvo, a da ga poslužite satima kasnije bez brige da će postati previše mekano.

Najpre u posudu stavite led i sipajte dovoljno vode da ga prekrije. Dodajte ½ kašike soli. Nakon što skuvate povrće tako da bude željene mekoće, pomoću kašike sa prorezima prebacite povrće iz šerpe u posudu sa ledom. Ostavite ga da odstoji oko 1 minuta, a zatim ga izvadite i stavite na tanjir. To je otprilike sve što treba da znate da bi vam povrće bilo savršeno pripremljeno. Kada je zeleno povrće tako ukusno, neće vam biti teško da pojedete sve što vam je u tanjiru i da unesete više od preporučenih pet porcija povrća i voća dnevno. Nazdravimo zdravlju!

MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!