Kako da produžite rok trajanja namirnica.

Nema ničeg goreg nego kad kupite lepu svežu hranu, a zatim morate da je bacite jer se na njoj već pojavila plesan pre nego što ste imali priliku da je skuvate ili pojedete? Zato smo prikupili neke zanimljive savete koji će vam pomoći da produžite rok trajanja svežeg voća i povrća.

Odvojite određeno voće od određenog povrća.

Odvojite određeno voće od određenog povrća.

Vaša posuda za voće počinje da liči na projekat iz poznavanja prirode samo nekoliko dana nakon što ste je napunili? To je zato što neko voće oslobađa etilen koji dovodi do toga da ostalo voće i povrće sazri i može da ga učini previše mekanim ili kašastim. Da biste to sprečili, držite voće i povrće osetljivo na etilen odvojeno od vrsta koje oslobađaju taj gas. Voće koje proizvodi etilen uključuje, na primer, kajsije, jabuke, avokado, banane, kivi, breskve, šljive i paradajz.

Jagode i sirće: dobro rešenje.

Jagode i sirće: dobro rešenje.

Tajna produženja roka trajanja jagoda iznenađujuće je jednostavna – sirće! Ono uništava bakterije i spore plesni, zahvaljujući čemu bobičasto voće duže traje.

Operite bobičasto voće u posudi sa tri šolje vode pomešane sa jednom šoljom belog sirćeta. Ocedite ga u cedilici i isperite tekućom vodom. Zatim stavite bobičasto voće u cedilicu za salatu obloženu sa tri sloja papirnih ubrusa i blago okrećite 15 sekundi, odnosno dok se bobičasto voće potpuno ne osuši. Zatim ga smestite u posudu sa poklopcem obloženu papirnim ubrusima.

Sprečite da avokado postane braon.

Sprečite da avokado postane braon.

Da biste sprečili da avokado postane braon, najčešći savet je da ostavite košticu u jednoj polovini avokada i da prvo iskoristite drugu polovinu. Međutim, iako delovi mesa koji su u kontaktu sa košticom ostaju sveži, ostatak avokada lako potamni. To je zato što koštica sprečava da vazduh dođe do dela mesa. Da biste sprečili da ova polovina postane braon, četkicom nanesite limunov sok na meso avokada. Limunska kiselina u limunovom soku usporiće proces tamnjenja. Zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu radi dodatne zaštite.

Crvene ljute začine čuvajte na hladnom mestu.

Crvene ljute začine čuvajte na hladnom mestu.

Začini se vremenom ne kvare, ali gube jačinu i boju. Dobra stvar je da, ako ih pravilno skladištite, začini duže zadržavaju svoju snagu nego što mislite. Crvene začine, kao što je paprika, skladištite u frižideru. Duže će zadržati boju i aromu.

Špargle skladištite kao rezano cveće.

Špargle skladištite kao rezano cveće.

To najpre može izgledati čudno, ali stabljike špargli su poput grančica cveća: moraju stajati uspravno i u vodi da bi ostale sveže. Zato kada donesete špargle kući, odsecite centimetar i po od kraja stabljike. Staklene tegle obično su odgovarajuće veličine za vezu špargli. Napunite teglu vodom, stavite u nju špargle i skladištite svoj „cvet od špargli“ uspravno u frižideru. Nemojte zaboraviti da ih pokrijete plastičnom kesom, koju treba prebaciti preko vrhova špargle i preko tegle, jer, bez kese, stabljike će poprimiti ukus drugih namirnica uskladištenih u vašem frižideru.

Bela ikona osobe sa plus znakom, označava dodavanje korisnika ili kontakta.
MyBosch

Prijavite se besplatno i uživajte u mnogim pogodnostima!

Stilizovan natpis "help" u modernom fontu, sa jednostavnim i čistim dizajnom.
Naš servis

Izvanredan servis – pre i nakon kupovine.

011 35 37 008

Bela ikona štita sa emblemom i tekstom "Osiguraj svoju budućnost" ispod, na crnoj pozadini.
Iskusite Bosch

Otkrijte kvalitet, savršenost i pouzdanost.

Bela ikona lokacije na tamnoj pozadini, označava geografsku tačku ili adresu.
Pronađite prodajni objekat

Pronađite prodajne objekte blizu vas!