Brocolli ima visoku nutritivnu vrednost jer sadrži mnogo proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Takođe, sadrži i dosta minerala, vitamina i antioksidanata, karotenoida koji štite oči i sulforadana, koji su izuzetno moćni antioksidansi. Zbog toga što ima nisku energetsku vrednost, vole ga oni koji paze na unos kalorija.

Brokoli je potpuno jestiv - ne bacajte ni stabljiku! Pogledajte neke predloge kako ga možete koristiti.

Rezanci od stabljike brokolija

Sastojci (za 4 osobe):

4 velike stabljike brokolija
2 kašike pečenog susama

Marinada:

2 kašike susamovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika soja sosa
2 čena belog luka
1 kašičica mlevenog đumbira
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene paprike

Stabljike brokolija operite i odrežite im krajeve.

Isecite stabljike na rezance. Stavite rezance u veliku zdelu za mešanje.

U maloj posudi pomešajte susamovo ulje, jabukovo sirće, kokosove aminokiseline ili soja umak, đumbir, so, biber i pahuljice crvene paprike.

Pospite rezance brokolija i promešajte da se sjedine. Pospite susamom.

Salata od stabljika brokolija

Sastojci:

5 stabljika brokolija srednje veličine
1/4 šolje svežeg lišća peršuna
1/4 šolje parmezana

Preliv:

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
sok od jednog limuna
1 kašika jabukovog sirćeta
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera

Pripremite sastojke.

Stabljike ogulite i isecite na tanke ploške, pa pomešajte sa peršunom.

Pripremite preliv i njime prelijte brokoli i peršun.

Dodajte svež biber i parmezan.

Humus od stabljika brokolija

Sastojci:

2 šolje oljuštenih i isečenih stabljika brokolija
1-2 čena belog luka
1/4 šolje tahinija
sok 1 limuna
3 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje seckanog bilja (majčina dušica, origano...)
1/2 kašičice soli

Pripremite sastojke.

Ogulite stabljiku i stavite je 5 minuta u kipuću vodu.

Stavite sve sastojke u seckalicu i usitnite ih dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.

Probajte i dodajte začine po želji.