
Brocolli ima visoku nutritivnu vrednost jer sadrži mnogo proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Takođe, sadrži i dosta minerala, vitamina i antioksidanata, karotenoida koji štite oči i sulforadana, koji su izuzetno moćni antioksidansi. Zbog toga što ima nisku energetsku vrednost, vole ga oni koji paze na unos kalorija.
Brokoli je potpuno jestiv - ne bacajte ni stabljiku! Pogledajte neke predloge kako ga možete koristiti.

Rezanci od stabljike brokolija
Sastojci (za 4 osobe):
4 velike stabljike brokolija
2 kašike pečenog susama
Marinada:
2 kašike susamovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika soja sosa
2 čena belog luka
1 kašičica mlevenog đumbira
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene paprike

Salata od stabljika brokolija
Sastojci:
5 stabljika brokolija srednje veličine
1/4 šolje svežeg lišća peršuna
1/4 šolje parmezana
Preliv:
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
sok od jednog limuna
1 kašika jabukovog sirćeta
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera

Humus od stabljika brokolija
Sastojci:
2 šolje oljuštenih i isečenih stabljika brokolija
1-2 čena belog luka
1/4 šolje tahinija
sok 1 limuna
3 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje seckanog bilja (majčina dušica, origano...)
1/2 kašičice soli