Skip to content
Kućni aparati
Prijavi se / Registruj se

Meso i riba na višem nivou: mariniranjem do savršenog jela

„Hej, znaš, biram isključivo domaće, marinirano meso i ribu kada pravim roštilj!“ – o da, o tome treba da pričate svojim komšijama. Niste tako pretenciozna osoba? Nema problema, ipak će vam se dopasti sledeći saveti za mariniranje. Ovde smo prikupili sve što treba da znate o ovoj popularnoj tehnici koja će vam pomoći da na najbolji način iskoristite meso i ribu sa roštilja ovog leta! Sve što vam je potrebno da biste izgledali i osećali se kao profesionalac jeste odgovarajuća oprema i određeno predznanje. Mariniranje mesa ili ribe pre stavljanja u rernu ili na roštilj ističe različite nijanse ukusa sastojaka i najbolje je to učiniti unapred. Kao i mnoge kulinarske tehnike, mariniranje potiče iz francuske kuhinje – reč potiče od francuskog „mariner“, što doslovno znači „kiseliti u soli“. Ovih dana, so nije jedina stvar kojom možete da učinite svoja jela od mesa i ribe još ukusnijim. Marinade obično imaju kiselu osnovu (npr. limunov sok ili sirće) ili enzimsku (npr. ananas ili đumbir), dopunjenu uljima, začinskim biljem i drugim začinima za dodavanje aroma.

Ne uzbuđujte se.

Nisu se samo sastojci vremenom promenili, već i oprema. Na primer, da li ste čuli za mariniranje u uslovima vakuuma? Mnogo je lakše nego što mislite, a ubrzava proces mariniranja: konačno, mariniranje u jednom danu! Bosch sistem za vakuumiranje sveže hrane nudi vam jednostavan alat za uklanjanje vazduha iz posude sa marinadom. Pomoću vakuumske pumpe, lake za upotrebu, koja se isporučuje uz Bosch štapni mikser, na primer, ovaj pouzdani pomoćnik u kuhinji za tren oka prerasta u uređaj za vakuumiranje. Nakon mešanja marinade, jednostavno zamenite nogu miksera vakuumskom pumpom da biste sa blendera prešli na uređaj za vakuumiranje – toliko je jednostavno! Dva kuhinjska pomoćnika u jednom uređaju čitav postupak čine neverovatno brzim i lakim – pored toga, kasnije nemate previše sudova za pranje. Više ne morate da razmišljate o marinadi i da je pripremate dan pre roštiljanja. Samo vakumirajte posudu sa mariniranom hranom, stavite je u frižider, a zatim stavite hranu na roštilj nakon nekoliko sati. Samo nekoliko sati? Tako je! Budući da je pritisak ispod atmosferskog, riba i meso odmah počinju da upijaju začine i ukuse marinade, pa će vaše meso i riba mnogo brže upiti aromu marinade kada su vakuumirani.

Ali najpre marinada!

Priv koraci: pre nego što bilo šta možete vakuumirati i skladišti, kako da napravimo ukusnu marinadu koja savršeno dopunjuje vaše omiljeno meso ili ribu? Bosch vakuumski štapni mikseri i blenderi omogućavaju vam da naprvite sve vrste glatkih sosova, gustih napitaka i marinada – između mnogih drugih opcija. Pomoću štapnog miksera možete da sečete, mutite i mešate sve željene sastojke – bilo da je reč o svežem začinskom bilju, celim zrnima bibera ili semenu, različitim sosovima i sokovima – kako biste napravili savršenu marinadu za vaše glavno jelo.

U svakom slučaju: vakuumiranje vam omogućava da budete spontaniji nego ikad, jer se mariniranje može obaviti mnogo brže nego obično – tako da ne morate o tome da razmišljate dan pre roštiljanja. Samo stavite meso ili ribu u vakuum posudu sa marinadom i izbacite vazduh koristeći bilo koji od proizvoda sa Bosch sistemom za vakuumiranje sveže hrane. Meso će biti marinirano i spremno za upotrebu istog dana. Samo imajte na umu da vakuumiranje mnogo intenzivnije ističe arome i začine, pa nemojte preterati sa belim lukom i čili paprikom – pazite se ljutog!

Raspakivanje: donesite dobre stvari.

Na kraju, pravilno skladištenje je ključno za dobar postupak mariniranja. Srećom, Bosch sistem za vakuumiranje sveže hrane pruža vam savršene posude za skladištenje mariniranih namirnica. Pored toga, vakuum kutije, izrađene od Tritan plastike bez BPA, otporne su na mirise i ukuse i mogu se lako prati u mašini za pranje sudova nakon upotrebe.

Ako volite dobar odrezak, možda ćete uživati u ovoj marinadi za rib aj odrezak - ili ako ne volite meso, probajte marinirano povrće - patlidžan ima odličan ukus sa sledećom marinadom (za 4 porcije):

Marinada za rib aj odrezak.

60 ml vode
25 ml tamnog soja sosa
75 ml Bourbon viskija
2 kašike Worcester sosa
2 kašičice soka od limuna
1 kašika smeđeg šećera

Pri ruci imajte i malo soli, crnog bibera i muskatnog oraščića kao začine prilikom posluživanja.

Marinirano povrće.

600 g patlidžana
4 lovorova lista
300 ml belog vinskog sirćeta
150 g soli
1 čili ili kajenska paprika
¼ kašičice origana
200 ml maslinovog ulja
750 ml vode
5 zrna bibera

1. Operite patlidžane, oljuštite ih i narežite na kriške debele 2-3 cm. Na njih nanesite puno soli kako biste uklonili njihovu gorčinu. Potom ih pokrijte i ostavite da odstoje 2 sata.
2. Zatim temeljno operite patlidžane kako biste uklonili so. Onda ih osušite tapkanjem i narežite na štapiće.
3. Za marinadu u šerpi pomešajte vodu, lovorov list, sirće i čili i sačekajte da smesa provri na postavci 5 otprilike 7 minuta. Dodajte patlidžane, smanjite na postavku 4 ili manje i kuvajte 3½ minuta.
4. Poklopite i sačekajte da patlidžani upiju marinadu 12 sati ili 6 sati u vakuumskim uslovima. Zatim ih ocedite i stavite u posudu.
5. Za ulje s aromom oljuštite češnjeve belo luka, narežite ih na sitno i pomešajte u posudi s origanom, uljem i sveže mlevenim zrnima bibera.
6. Patlidžane prelijte uljem s aromom.

Savet: Marinirane patlidžane poslužite s tostiranim hlebom.

Sada vam je potrebno samo još dobro društvo i pravo vreme za roštilj – prijatno! Potrebno vam je još inspiracije za stil ishrane pomoću Bosch sistema za vakuumiranje sveže hrane? Posetite našu internet stranicu i otkrijte nove načine kako ceniti hranu.